SMÅVARER I STOR SKALA

Når du kommer inn i bakeriet i Sagveien er det aktivitet i hvert et hjørne og bak hver en vegg. Konditorer og bakere med spisskompetanse på hvert sitt felt er i full sving med brød, knekkebrød og søtsaker. Du har tidligere blitt bedre kjent med Manu – sjefsbakeren, Stanislav og surdeigsstarteren Maria, nattarbeiderne, knekkebrødmakeren Espen og Hedda og Julien i konditoravdelingen. Nå skal du få bli inn i småbakstavdelingen, der David, Loic, Omran og lærlingen Ida ruller ut boller og croissanter på løpende bånd. Her blir små ting til noe stort – nesten tretti tusen småvarer bakes av disse fire hver uke.

Fransk møter norsk

Her på småbakst møtes virkelig det franske og det norske, med bolledeig og croissantdeig side om side. David, som også er fransk, må innrømme at favoritten hans å jobbe med, er og blir croissantdeig. Den lidenskapen deles av flere. Lærlingen Ida forteller at det hun liker best med croissantdeigen, er når lagene eksploderer og blir fluffy og fine – akkurat slik de skal være.

Uansett deig, motiveres David av å få et bra resultat.

- Deigen er levende! Når man bruker gjær å bake med, så blir det aldri det samme. Kvaliteten på smør og mel varierer også litt. Så utfordringen er å få et så likt resultat som mulig fra dag til dag, forteller David.

Bakerlærling

Skal vi tro Ida, er de gode læremestere her på småbakst. Hun synes det er spennende å lære om forskjellige metoder, bakevarer og faguttrykk på fransk. Ida er konditor fra før, men ønsker å lære seg bakeyrket også. Hun har vært hos oss snart et år nå, og skal opp til fagprøve neste år. Siden hun er med i Lærlingekompaniet, tar hun to forprøver før hun skal opp i selve fagprøven.

- Det er jeg skikkelig glad for, forteller Ida. Da får man mulighet til å se hvordan man ligger an, så en kan være sikker på at man er klar til fagprøven.

- Dessuten er det så deilig å kjenne mestring, man skjønner at man faktisk har lært noe og at en har kontroll over det en driver med. Det vanskeligste med prøven er klokka! Det er tidspress og en må planlegge og samkjøre alle deigene, så alt er ferdige til rett tid.

Det mestret Ida til fulle, hun fikk beste resultat på sin prøve. Det synes vi ikke er overraskende når vi ser de flotte produktene! (Se på croissanten!)

Til slutt kan vi kanskje få en anbefaling fra bakermesterne? Det blir to ganger pain chocolat og en pain raisin. Løp og nyt!

Foto: Talor Browne