OPPSKRIFT PÅ EPLEKAKA VÅR

Hva er smaken av høst? Vi synes et stykke eplekake fanger høstens nyanser helt optimalt. Den friske lukta og smaken av ferske epler, og den lune følelsen av varme når lufta ute er kald og frisk. Hver høst lager Geir og de andre bakerne i Åpent Bakeri eplekake med epler fra Hardanger. Oppskrifta er det kona til Geir sin bestemor, Bjørn Helene Hansen, som har perfeksjonert. Her har vi tilpasset oppskrifta til hjemmebruk. Bruk gjerne hageepler, nedfallsfrukt fungerer også fint så lenge du vasker dem og skjærer bort det som er stygt. Server kaka med en dæsj pisket krem!

Ingredienser:

6 g vanlijesukker

100 g egg

166 g sukker

133 g hvetemel

10 g bakepulver

100 g smør

250 g skrelte eplebiter

Fremgangsmåte:

1) PIsk vaniljesukker, egg og sukker til eggedosis

2) Sikt og vend inn hvetemel og bakepulver til en smete

3) Smelt og avkjøl smør og tilsett smeten. Hell smeten i en springform og fordel jevnt i formen.

4) Fordel eplebitene oppå smeten og strø med sukker og kanel på toppen

5) Kaken bakes på 180 grader på over og undervarme til den er gyldenbrun på toppen ca. 30 min. Steketiden kommer litt an på størrelsen på springformen og fuktigheten i eplesorten, å steketiden er veiledende. Du kan sjekke om kaken er gjennomstekt ved og stikke en liten kniv i kaken for å se om det henger deig igjen på kniven. Om det gjør det må kaken stå lenger til den er gjennomstekt.

P9180112.jpg
P9180078.jpg

SCONES MED NØTTER OG ROSINER

ingredienser

300 gram siktet hvete

50 gram siktet spelt

50 gram sammalt spelt

100 gram sammalt fin rug

150 gram sukker

20 gram bakepulver

220 gram ekte smør uten salt

2 egg

2,5 dl kremfløte

185 gram marinert rosin

115 gram hasselnøtter

115 gram valnøtter

4 gram salt

Fremgangsmåte

Legg rosinene i vann så det akkurat dekker. La det trekke en time, og så la det renne av i en sil en time.

Røst hasselnøttene i ovnen på 200 grader i 10 min - da trekker de ikke til seg like mye vann og vil holde på sprøheten.

Bland alt det tørre med romtemperert smør. Mix på lav til medium hastighet med grind til alt er blandet og det ikke finnes smørklumper.

Ha i egg og fløte og mix i 5-7 min eller til alt er blandet. Ha i rosiner og nøtter.

Ha deigen over på et godt melet bord (deigen er ganske klissete). Kjevle den til den er ca 3-4 cm høy og del opp i like store deler (ca 50 gram per) i trekant, sirkel eller annen ønsket form.

Stek på 180 grader i 20 min.

Serveres med eller uten syltetøy, gjerne til en kopp svart te.


LYST SURDEIGSBRØD

Ingredienser

Først må du ha en lys surdeigskultur, oppskrift her.

Til 2 store brød:

500 g bakeklar lys surdeigskultur

1 kg hvetemel

6 ½ dl vann, ca 25 °C

20 g salt

Steketemperatur: 220 °C

Steketid: 40 minutter

Forberedelser

Start med å mate opp surdeigskulturen dagen før du skal bake selve brødet: Bland inn 3-4 spiseskjeer siktet hvetemel eller fullkornsmel av hvete og samme mengde vann med 4-6 timers mellomrom. Start på morgenen, så kan du bake dagen etter. Du skal kunne se at det er godt med liv i kulturen, at det bobler og lever.

Fremgangsmåte

Bland alt i en eltebolle, men hold igjen litt av vannet til å spe med senere. Kjør deigen i noen minutter på lav hastighet. Når den er smidig og glatt, økes hastigheten noe, samtidig som du sakte sper med resten av vannet. Eltingen er ferdig når alt vannet er ispedd, deigen slipper eltebollen og har fått blank overflate. Ta deigen over på bakebenken. Fold og strekk den over noen ganger, og legg den tilbake i eltebollen til modning. Legg over et fuktet bakeklede/kjøkkenhåndkle, og sett bollen på et lunt sted et par timer.

Nå tar du deigen ut på bakebenken igjen. Del den opp i to emner som du folder og rundvirker. La deigen hvile under et bakeklede i 45 minutter.

Slå opp deigen til stekeklare emner, og legg dem på bakepapir på stekebrettet. La brødet heve i 1-2 timer under bakeklede, gjerne på komfyrtoppen.

Snitt brødet i lengderetningen, fra ende til ende. Hold knivbladet litt skrått. Brødet vil åpne seg i snittet når det kommer i ovnen, og et stort areal vil heve seg opp og eksponeres for ovnsvarmen. Det langsgående snittet vil samtidig gjøre brødet litt bredere under stekingen, så sørg for at de to brødene får ligge godt adskilt på stekebrettet. Stek i forvarmet ovn i ca 40 minutter.

Vil du lese mer om hvilke brød som er favoritter hos våre ansatte? Klikk HER (lenke).

Foto: Jo Straube

JACOBSBRØD

Første dag:

85 g bokhvetemel

1,7 dl kokt vann (minimum 90 °C)

70 g bokhvetefrø

¾ dl varmt vann (minimum 60 °C)

Hell bokhvete og kokende vann i en eltemaskin på lav hastighet og la den kjøre i ca. 10 minutter. Sett så blandingen til kjøling. Legg bokhvetefrøene i bløt ved å blande frøene med varmt vann i en liten bolle. Bruk hendene for å blande vann og frø. Dekk bollen med lokk. Denne kan stå i vanlig romtemperatur. La dette stå over natten.

Andre dag:

980 g hvetemel

140 g steinmalt hvete

7 dl vann

Bland dette sammen i en eltemaskin i 4 minutter og la det hvile minst en time. Dette er det vi kaller autolyse.

280 g kokt bokhvete

28 g salt

7 g gjær

1 dl vann

140 g bokhvetefrø

Bland autolysen med den kokte bokhveten fra dagen før, salt og gjær i eltemaskinen. La den kjøre i 10 minutter på medium hastighet. Når deigen seer glatt og smidig ut, spe på med det resterende vannet. Når blandingen igjen er glatt, hell oppi de bløtgjorte bokhvetefrøene fra dagen før. La deigen stå i en time i romtemperatur under bakeklede. Etter hviletiden, sett deigen i kjøleskapet til dagen etter.

Tredje dag:

Bearbeid deigen etter at den igjen har oppnådd romtemperatur. Det er derfor lurt å ta deigen ut fra kjøleskapet i god tid før du setter i gang med å folde og strekke på deigen. Ha mel på bakebenken og fold deigen noen ganger før du deler deigen i emner i passende størrelser. Du kan både steke brødene i en smurt brødform og på en steinplate. Sett ovnen på 230 °C og stek brødene i 35 minutter.

Foto: Jo Straube

jacobsbrød2.jpg

GROVT SURDEIGSBRØD

Ingredienser

gir 2 store brød

800 g hvetemel

170 g sammalt hvete, fin

170 g sammalt rug, fin

300 g bakeklar grov surdeig

5 ¾ dl vann

26 g salt

fint rugmel til strøing

Steketemperatur: 220 °C

Steketid: 35 - 45 minutter

Forberedelser

Her forutsettes det at du har laget en levende surdeigskultur på forhånd. I tillegg må du også gjøre den bakeklar, ved at du begynner oppmating av en del av kulturen dagen før du skal bake. Gi rugsuren 2-4 spiseskjeer fint sammalt rugmel og tilsvarende vann med 4-6 timers mellomrom. Du har en bakeklar surdeigsstarter når den har hevet seg godt og stadig danner bobler på overflaten.

Oppskrift på surdeigsstarter her.

Fremgangsmåte

Bland mel, salt og surdeigsstarter, samt omtrent 5 dl av vannet i eltebollen. Kjør blandingen på sakte fart til den slipper bollen. Spe sakte inn resten av vannet. Bruk gjerne flere minutter på dette, for at deigen ikke skal sprekke. Ideell eltetid vil nok være 12-15 minutter, til deigen er blank og slipper bollen. Legg deigen over på bakebenken. Fold og strekk den omtrent fire ganger, og legg den tilbake i bollen. Dekk over bollen. Deigen modnes på et lunt sted i to timer. Komfyrtoppen eller baderomsgulvet kan være gunstig, avhengig av romtemperaturen der du baker.

Strø litt mel på bakebenken, og ta deigen over dit. Del den i 2 emner à drøye 900 gram. Rundvirk disse og la dem hvile under bakeklede i 30 minutter.

Slå opp emnene til runde brød. Se om du klarer å stramme opp glutennettet med å stramme opp den ytterste “hinnen” av deigen innunder hvert brødemne. Overflaten på brødene bør være jevne og pene når du har lagt dem på bakepapir på stekebrettet for heving. Det er også viktig at “skjøten” ligger ned når brødene skal i ovnen. Strø over fint rugmel, og la emnene heve under bakeklede i minst 1 time.

Snitt et rutemønster i brødene (kanskje 3 snitt hver vei), og sett dem med én gang på nederste rille i ovnen.

Avkjøl de ferdige brødene godt på en rist, selv om det kan være vanskelig å motstå fristelsen til å begynne å spise med én gang.

Tips: Avpass væskemengden etter hvor stiv eller løs surdeigskulturen er. Er kulturen stiv, kan du tilsette mer væske når du blander deigen. Ulike typer mel krever også ulik mengde væske, så prøv deg litt fram.

GROV SURDEIGSSTARTER

Framgangsmåte

Dag 1: Bruk en plastikkbeholder på minst 1 ½ liter som er gjennomsiktig, for da kan du observere utenfra hva som skjer når surdeigen utvikles. Bland 500 gram fint sammalt rug (helst økologisk mel) og 5 dl vann i beholderen. Legg lokket løst over. Blandingen trenger tilgang til oksygen, men uten at det kommer støv eller fremmede bakterier til. La det stå i romtemperatur til neste dag.

Dag 2: Fjern ¾ av blandingen, og bland inn 300 gram fint sammalt rug, 200 gram hvetemel og 5 dl romtemperert vann. La det stå på benken til neste dag.

Dag 3: Repeter prosedyren fra dag 2. Nå skal du kunne se at det er liv i glasset, med bobledannelse og svakt syrlig lukt.

Dag 4: Repeter prosedyren fra dag 2. Hold ut, du er snart i mål!

Dag 5: Ta halvparten (omtrent 4 dl) over i en bakebolle. Den skal du nå mate opp til å være bakeklar. Den andre halvparten mates med 100 gram sammalt rug og 1 dl vann og settes i vedlikeholdsmodus. Du kan oppleve at du må vedlikeholde og styrke kulturen i enda 2-3 uker før den er sterk nok til å heve deigen på egen hånd. Hvis kulturen er ung, kan det være klokt å tilsette 1 eller 2 gram fersk gjær i tillegg.

Den delen du skal bake med gir du 50 gram fint sammalt rug og ½ dl vann med noen timers mellomrom helt til du skal blande den i deigen. Det gir styrke til gjærecellene i kulturen.

Vedlikehold av surdeigskulturen

Minst én gang i uken bør du mate kulturen. Bland like deler rent vann og hvetemel i en liten bolle, og vend det inn i kulturen. Synes du den blir litt daff, kan du bytte ut hvetemel med sammalt fint rugmel innimellom. Med unntak av de varmeste sommerdagene er det best å la surdeigskulturen stå på kjøkkenbenken, for i kjøleskapet er det for kaldt. I romtemperatur vil kulturen trenge hyppigere matinger, kanskje annenhver dag, men da er du også alltid klar til neste surdeigsbakst!

Pass på at du holder mengden på under én liter (ca 2 dl burde holde), ellers vil du måtte mate med altfor mye mel. Skal du bake med en surdeigsstarter som har stått lenge i kjøleskapet, er det viktig at du tar ut den mengden du skal bruke i god tid. Utfør minst to matinger i romtemperatur, slik at kulturen har god aktivitet før den skal blandes i deigen. Det ser du på at den responderer på matingen med bobler og heving.

Foto: Jo Staube

surdeig.jpg

HVETEBOLLER / ROSINBOLLER

Ingredienser

gir 12 store boller

ca. 1 1/2 kg hvetedeig (se hvetedeig grunnoppskrift)

2 ts (4 g) støtt kardemomme

Rosinboller: 300 g rosiner

Fremgangsmåte

Bruk grunnoppskriften for hvetedeig, men tilsett støtt kardemomme (og rosiner) i deigen mot slutten av eltetiden.

Den ferdig modnede deigen tas over på bakebenken. Del deigen inn i 12 emner à omtrent 130 gram.

La emnene få hvile i nye 15 minutter. Legg over plastfolie.

Nå vil deigen være mottakelig for mer håndarbeid. Rundvirkning er enklest hvis emnet får henge litt igjen mot underlaget, så ikke strø for mye mel på bakebenken.

Legg emnene på stekeplate med bakepapir. Legg over bakeklede eller plastfilm. Sett dem på et lunt sted for heving i 45 minutter.

Pensler du med eggeplomme, får du den fineste stekeskorpen.

Boller stekes midt i ovnen ved 200 ºC i 10 - 12 minutter, avhengig av hvor store emner du velger.

Boller er ferdigstekt når de får en fin brunfarge på undersiden og avkjøles på rist.

rosinbolle.jpg

HVETEDEIG - Grunnoppskrift

Ingredienser

800 g hvetemel

1 egg (romtemperatur)

5 dl melk (20 - 22 ºC)

125 g sukker

12 g salt

35 g gjær

115 g usaltet smør (romtemperatur)

smeltet smør eller egg til pensling

Fremgangsmåte

Del smøret opp i terninger. Blant alt i en eltebolle, men hold igjen smøret og litt av melken. Kjør blandingen i en eltemaskin til den slipper bollen, og spe sakte med melken til alt er blandet inn og deigen er smidig og blank. Kjør eltemaskinen på middels hastighet i omtrent 5 minutter.

Bruk laveste hastighet påeltemaskinen når du blander inn smørtegningene. Eltingen er ferdig når smøret er helt innblandet i deigen. Dekk over med plastfilm, og sett deigen til modning i 1 time. Del degen i passende emner, og avpass steketemperatur og -tid til de forskjellige oppskriftene, for eksempel hveteboller.

IMG_6544.jpg

MANDELKJEKS MED KIRSEBÆR

Ingredienser

60 g surdeig

340 g vann

150 g dala landhvete

13 g salt

8 g honning

620 g skivede mandler

160 g tørkede kirsebær, finhakkes

Fremgangsmåte

Dag 1: Bland først surdeig og vann godt, tilsett mel og bland godt. Tilsett så salt, honning og vann og bland godt. Settes i kjøleskap over natten.

Dag 2: Bland mandler med kirsebær, for hånd. Deretter bland inn melrøren med sleiv. Bland så i en eltemaskin i 30 sekunder på lav hastighet (pass på at mandlene ikke knuses for mye). Fordel massen tynt utover bakepapir eller silikonark. Sett ovnen på 140 grader, men skru ned til 130 grader når kjeksen settes inn. Stekes i 35 minutter, ta ut kjeksen, snu den opp ned og ta av bakepapir/silikonark. Stek videre i 50-60 minutter til.  

20747970_10155339755506558_135604299160822908_o.jpg

4-KORN KNEKKEBRØD

Ingredienser

700 g hvetemel

300 g sammalt grov rug

650 g vann

120 g havregryn

120 g linfrø

120 g sesamfrø

120 g solsikkefrø

100 g surdeig

20 g salt

Fremgangsmåte

Vei opp mel, salt og surdeig*, bland i 4 minutter i eltemaskin. Tilsett frø og bland i 4 minutter til. Del opp deigen i klumper på 50 g, kjevle til 2 mm tykkelse. Oppbevares i kjøleskap i opp til tre dager. Stek på 200 grader i 7 minutter, skru så ned temperaturen til 180 grader og stek i 5-7 minutter til. Følg godt med mot slutten, fargen skal være gyllenbrun.

*se egen surdeigsoppskrift

4korn kn.jpg

TRANEBÆRKNEKKEBRØD – naturlig frie for gluten

Ingredienser

400 g solsikkekjerner

240 g gresskarfrø

180 g havregryn, glutenfri

150 g havremel, glutenfri

120 g bokhvetemel

100 g tranebær, tørket, finhakket

12 g salt

3.5 g xanthan gum

3.5 g guarkjernemel

500 g vann

Fremgangsmåte

Bland alle de tørre ingrediensene unntatt frøene med vann. Bland godt med visp til det blir en jevn røre. La stå i 2 minutter. Ha i frø og tranebær og bland grundig. Bre deigen utover bakepapir/silikonark så tynn du får den. Skjær opp i ruter med et pizzahjul. Varm ovnen til 160 grader, sett inn knekkebrødene og skru ned temperaturen til 125 grader. Etter 30 minutter snu knekkebrødene og fjern papir/ark og stek til de er ferdige. De skal være gylne og tørre, omtrent 2 timer.

Tranebær kn.jpg

ÅPENT BAKERI'S GLASUR

Ingredienser

100 g eggehvite

½ sitron

600 g melis

Fremgangsmåte

Pisk ingrediensene til den har en god og fast struktur.

Pepperkakebaking02.jpgÅPENT BAKERI'S PEPPERKAKEDEIG

Ingredienser

11 g nellik

11-12 g ingefær

12 g kanel

480 g sukker

180 g kremfløte

180 g brun sirup

62 g egg

300 g smeltet smør

1 kg hvetemel

4 g natron

Fremgangsmåte

1. Bland vann, kremfløte, brun sirup og egg i en stor bolle.

2. Bland nellik, ingefær, kanel og sukker og rør sammen med blandingen fra pkt. 1

3. Varm smør i en kjele. Varm opp på middels varme til alt er helt smeltet og bland det varme smøret med blandingen.

4. Avkjøl blandingen til sirka 30 grader.

5. Bland hvetemel med natron og rør inn melet litt etter litt til du får en passe jevn deig.

6. La deigen gjerne stå i kjøleskapet over natten.

Pepperkakene stekes ved 180 grader i ca 8 minutter.

Pepperkakebaking06.jpg

LUSSEKATTER MED EKTE SAFRAN

Ingredienser

Oppskriften lager sirka 25 stk boller

1 kg mel

5 dl melk

148 g sukker

50 g egg (1 egg)

25 g gjær

14 g salt

3 g safran

20 g cognac

148 g smør romtemperert

Steketemperatur: 220-230 grader

Steketid: 10-35 minutter avhengig av emnestørrelse

Fremgangsmåte

3 dager - 3 uker før utbaking:

Hell litt kokende vann over safranen i en skål slik at den “blåser seg opp”. Du trenger ikke mye vann men nok til at alle kornene dekkes. Ha safranen over i ett glass sammen med 20 g cognac. La det stå i minst 3 dager på kjøkkenbenken før du baker bollene. Vi lar vår marinade stå og godgjøre seg i sirka 3 uker, la den derfor stå lengre om du har god tid før du skal bake.

Bakedagen:

Ta egg, melk og smør ut av kjøleskapet i god tid for romtemperering. Er du utålmodig, gir du melken en rask lunk på kokeplata, til omtrent 20-22 grader. Del smøret i terninger. Saltet smør gir naturlig nok saltere bakverk. Ta det med i betraktning når du måler opp saltet, eller benytt usaltet smør. I Åpent Bakeri tilsetter vi fett og oljer mot slutten av elteperioden for at ikke glutennettet skal ta skade.

Bland alt i en eltebolle, men hold igjen smøret og litt av melken. Kjør blandingen i eltemaskinen (eller elte for hånd) til den slipper bollen, og spe sakte med melken til alt er blandet inn og deigen er smidig og blank. Kjør eltemaskinen på middels hastighet i omtrent 5 minutter.

Bruk laveste hastighet på eltemaskinen når du blander inn smørterningene. Eltingen er ferdig når smøre er helt innblandet i deigen. Dekk over med plastfilm, og sett deigen til modning i 1 time.

Del deigen i passende emner, rull ut og form til lussekatter.

20181206_jo_29165_1.jpg

HVIT SURDEIG - FRA FRUKTSKALL

Hvit surdeigskultur er hvit og mates med hvetemel. Det mest effektive er å starte den med fruktskall eller økologiske rosiner. Siktet hvetemel har ikke samme mikrobiologiske dynamittladning som sammalt rug, men fungerer veldig bra til å mate surdeigen med når kulturen er etablert. Hvit surdeig kan du bruke i lyse, lette brødtyper, for eksempel baguette.

Denne passer best å sette i gang med når du har høstet frukt fra egen hage. Du kan benytte eple-, pære-eller plommeskall. Helsekostbutikkene tilbyr økologiske rosiner, som du også kan starte en kultur fra. Det vil ta omtrent 10 dager fra du starter til du kan bake med surdeigen. Forsøk å finne økologisk hvetemel til matingen, gjerne finmalt fullkornsmel. Når du først har fått skikkelig liv i surdeigskulturen, kan du gå over til å mate med vanlig hvetemel.

Slik gjør du:

Dag 1-6: Dyrk frem selve kulturen først. Det vil ta omtrent en uke, og selve jobben gjøres den første dagen. Bruk en ren plastbeholder på omtrent 2 liter. Legg i 300 g fruktskall fra usprøytet frukt og 5 dl ukloret vann. Trekk over plastfilm, og la beholderen stå i romtemperatur. Beskytt kulturen mot støv og fremmede bakteriekulturer.

Dag 7: Nå har startkulturen begynt å utvikle alkohol og gjærvekst. Kast ut eplerestene, og mat kulturen med 300 g økologisk siktet hvetemel med væsken. Konsistensen bør være nokså løs og flytende, så juster med vann om nødvendig. La beholderen med surdeigskultur stå i romtemperatur, men beskytt i mot forurensing.

Dag 8: Hell ut halvparten av blandingen, og mat med 100 g siktet hvetemel på samme måte som på dag 7. Juster eventuelt med vann, blandingen skal være omtrent som vaffelrøre.

Dag 9 (FERDIG SURDEIGSKULTUR): Hell ut omtrent halve blandingen, og mat med 100 g økologisk hvetemel. Juster eventuelt med vann. Nå bør du kunne se godt med liv i surdeigskulturen, med gassbobler og syrlig lukt. Hvis du vil mate imorgen, kan du nå mate hyppigere, for eksempel ved å blande inn 50 g hvetemel og 50 g vann med 4-6 timers mellomrom. Da øker du aktiviteten i kulturen.

Dag 10 (BAKEDAGEN): I dag har du en ferdig chef, men fortsett å mate opp kulturen til du skal bake opp med den. Kulturen bør nå kunne heve seg til dobbel størrelse på 8 timer. Du vil ha omtrent ½ liter surdeigskultur og kan ta ut inntil 4 desiliter for å bake med.

VEDLIKEHOLD AV SURDEIGSKULTUREN:

Minst én gang i uken bør du mate kulturen. Bland like deler rent vann og hvetemel i en liten bolle, og vend det inn i kulturen. Synes du den blir daff, kan du forsøke å bytte ut hvetemel med sammalt fint rugmel innimellom. Du kan variere med andre siktede meltyper, og gjerne også fullkornsmel av hvete, men vær klar over at du da kan miste den hvite fargen som siktet hvetemel gir. Med unntak av de varmeste sommerdagene er det best å la surdeigskulturen stå på kjøkkenbenken, for i kjøleskapet er det for kaldt. I romtemperatur vil kulturen trenge hyppigere matinger, kanskje annenhver dag, men da er du også alltid klar til neste surdeigsbakst.

Pass på at du holder mengden på under én liter, ellers vil du måtte mate med altfor mye mel. Skal du bake med en chef som har stått til lagring i kjøleskapet, er det viktig at du tar ut den mengden du skal bruke i god tid! Utfør minst to matinger i romtemperatur, slik at kulturen har god aktivitet før den blandes i deigen. Det ser du på at den responderer på matingen med bobler og heving.

20181026-js-24577.jpg