LUSSEKATTER MED EKTE SAFRAN

Ingredienser

Oppskriften lager sirka 25 stk boller

1 kg mel

5 dl melk

148 g sukker

50 g egg (1 egg)

25 g gjær

14 g salt

3 g safran

20 g cognac

148 g smør romtemperert

Steketemperatur: 220-230 grader

Steketid: 10-35 minutter avhengig av emnestørrelse

Fremgangsmåte

3 dager - 3 uker før utbaking:

Hell litt kokende vann over safranen i en skål slik at den “blåser seg opp”. Du trenger ikke mye vann men nok til at alle kornene dekkes. Ha safranen over i ett glass sammen med 20 g cognac. La det stå i minst 3 dager på kjøkkenbenken før du baker bollene. Vi lar vår marinade stå og godgjøre seg i sirka 3 uker, la den derfor stå lengre om du har god tid før du skal bake.

Bakedagen:

Ta egg, melk og smør ut av kjøleskapet i god tid for romtemperering. Er du utålmodig, gir du melken en rask lunk på kokeplata, til omtrent 20-22 grader. Del smøret i terninger. Saltet smør gir naturlig nok saltere bakverk. Ta det med i betraktning når du måler opp saltet, eller benytt usaltet smør. I Åpent Bakeri tilsetter vi fett og oljer mot slutten av elteperioden for at ikke glutennettet skal ta skade.

Bland alt i en eltebolle, men hold igjen smøret og litt av melken. Kjør blandingen i eltemaskinen (eller elte for hånd) til den slipper bollen, og spe sakte med melken til alt er blandet inn og deigen er smidig og blank. Kjør eltemaskinen på middels hastighet i omtrent 5 minutter.

Bruk laveste hastighet på eltemaskinen når du blander inn smørterningene. Eltingen er ferdig når smøre er helt innblandet i deigen. Dekk over med plastfilm, og sett deigen til modning i 1 time.

Del deigen i passende emner, rull ut og form til lussekatter.

20181206_jo_29165_1.jpg