LYST SURDEIGSBRØD

Ingredienser

Først må du ha en lys surdeigskultur, oppskrift her.

Til 2 store brød:

500 g bakeklar lys surdeigskultur

1 kg hvetemel

6 ½ dl vann, ca 25 °C

20 g salt

Steketemperatur: 220 °C

Steketid: 40 minutter

Forberedelser

Start med å mate opp surdeigskulturen dagen før du skal bake selve brødet: Bland inn 3-4 spiseskjeer siktet hvetemel eller fullkornsmel av hvete og samme mengde vann med 4-6 timers mellomrom. Start på morgenen, så kan du bake dagen etter. Du skal kunne se at det er godt med liv i kulturen, at det bobler og lever.

Fremgangsmåte

Bland alt i en eltebolle, men hold igjen litt av vannet til å spe med senere. Kjør deigen i noen minutter på lav hastighet. Når den er smidig og glatt, økes hastigheten noe, samtidig som du sakte sper med resten av vannet. Eltingen er ferdig når alt vannet er ispedd, deigen slipper eltebollen og har fått blank overflate. Ta deigen over på bakebenken. Fold og strekk den over noen ganger, og legg den tilbake i eltebollen til modning. Legg over et fuktet bakeklede/kjøkkenhåndkle, og sett bollen på et lunt sted et par timer.

Nå tar du deigen ut på bakebenken igjen. Del den opp i to emner som du folder og rundvirker. La deigen hvile under et bakeklede i 45 minutter.

Slå opp deigen til stekeklare emner, og legg dem på bakepapir på stekebrettet. La brødet heve i 1-2 timer under bakeklede, gjerne på komfyrtoppen.

Snitt brødet i lengderetningen, fra ende til ende. Hold knivbladet litt skrått. Brødet vil åpne seg i snittet når det kommer i ovnen, og et stort areal vil heve seg opp og eksponeres for ovnsvarmen. Det langsgående snittet vil samtidig gjøre brødet litt bredere under stekingen, så sørg for at de to brødene får ligge godt adskilt på stekebrettet. Stek i forvarmet ovn i ca 40 minutter.

Vil du lese mer om hvilke brød som er favoritter hos våre ansatte? Klikk HER (lenke).

Foto: Jo Straube