Chemex
Hjemmebrygging med Chemex gir en spesielt ren, klar og aromatisk kaffe. Den unike Chemex-kannen bruker tykkere filtre enn vanlig, noe som fanger opp flere oljer og finpartikler, og resultatet blir en lett, te-lignende kaffe med lite bitterhet.
Utstyr du trenger:
Chemex-kanne
Chemex-spesialfilter (de er tykkere og spesielt designet for kannen)
Vannkoker med smal, presis helletut (svanehals anbefales)
Vekt (digital vekt med tidtaker er ideelt)
Ferske, mellomfinmalte til medium-grove kaffebønner
Fremgangsmåte:
1. Klargjør Chemex-kannen og filteret:
Brett det firkantede Chemex-filteret i fire, slik at det danner en trakt. Plasser det i åpningen på kannen med den trelags siden mot helletuten.
Kok opp vann. Hell rikelig med varmt vann over filteret for å skylle det grundig og varme opp glasskannen.
Hell ut skyllevannet gjennom helletuten. Pass på å holde filteret på plass.
2. Mål opp og tilsett kaffe:
Bruk den gylne regelen: 60 gram kaffe per liter vann. En typisk Chemex-mengde er ofte rundt 30-40 gram kaffe.
Fordel den malte kaffen jevnt i filteret.
Nullstill vekten og start tidtakeren.
3. "Blooming" (blomstring):
Hell en liten mengde vann (ca. dobbelt så mye vann som kaffe) over kaffen, slik at all kaffegruten blir våt.
La kaffen "bloome" i 30-45 sekunder.
4. Brygg i porsjoner:
Hell resten av vannet i rolige, sirkulære bevegelser. Den smale helletuten er viktig for kontroll.
Hell i porsjoner, for eksempel en tredjedel av det resterende vannet om gangen. Sørg for at vannet trekker jevnt gjennom kaffegruten.
Sikt etter en total bryggetid på mellom 4 til 5 minutter. På grunn av de tykke filtrene tar Chemex-bryggingen litt lenger tid enn en vanlig V60.
5. Server og nyt:
Når alt vannet har rent gjennom, fjerner du forsiktig det varme filteret og kaster det (pass på varmen!).
Rør rundt i kaffen i kannen for å blande smakene.
Server den rene og aromatiske kaffen umiddelbart.
