Aeropress

Hjemmebrygging med AeroPress er kjent for å være raskt, allsidig og gi en jevn, konsentrert kopp kaffe som kan ligne på espresso i styrke. Metoden bruker lufttrykk for å presse vann gjennom kaffen og er enkel å rengjøre.

Utstyr du trenger:

  • AeroPress-maskin (kammer, stempel, filterholder, trakt)

  • Rundt papirfilter (eller metallfilter hvis du foretrekker det)

  • Medium-fin malt kaffe (litt finere enn filterkaffe)

  • Vannkoker

  • Vekt og tidtaker (anbefales for presisjon)

  • Kopp

Fremgangsmåte (Standard metode):

1. Klargjør filteret:

  • Sett et papirfilter i filterholderen og skru det fast i bunnen av AeroPress-kammeret.

  • Skyll filteret med litt varmt vann for å fjerne papirsmak og varme opp kammeret. Tøm ut skyllevannet.

2. Mål opp og tilsett kaffe:

  • Plasser AeroPressen direkte på toppen av koppen du skal drikke fra.

  • Bruk den medfølgende trakten for å enkelt helle i kaffen. En vanlig dose er 15 til 18 gram kaffe.

3. Tilsett varmt vann:

  • Kok opp vann. La det avkjøles litt til ideell temperatur (ca. 80°C for mørkbrent kaffe, 90°C for lysere brent kaffe).

  • Hell vann over kaffen. Forholdet er typisk 1:15 (f.eks. 225g vann til 15g kaffe).

4. Rør og la trekke:

  • Rør kaffen og vannet godt i ca. 10 sekunder med den medfølgende rørespaden.

  • La kaffen trekke i totalt 1 til 1,5 minutter (avhengig av ønsket styrke og malingsgrad).

5. Press og server:

  • Sett stempelet forsiktig inn i toppen av kammeret.

  • Press stempelet rolig og jevnt ned. Det skal ta omtrent 20 til 30 sekunder å presse ferdig.

  • Stopp å presse når du hører en svak "hiss"-lyd, da har du presset ut all kaffen og litt luft.

6. Rengjør umiddelbart:

  • Skru av filterholderen over en søppelkasse eller kompost.

  • Press stempelet helt gjennom kammeret for å skyte ut den kompakte "kaffe-pucken" og filteret.

  • Skyll av AeroPressen – den er utrolig enkel og rask å rengjøre.