Aeropress
Hjemmebrygging med AeroPress er kjent for å være raskt, allsidig og gi en jevn, konsentrert kopp kaffe som kan ligne på espresso i styrke. Metoden bruker lufttrykk for å presse vann gjennom kaffen og er enkel å rengjøre.
Utstyr du trenger:
AeroPress-maskin (kammer, stempel, filterholder, trakt)
Rundt papirfilter (eller metallfilter hvis du foretrekker det)
Medium-fin malt kaffe (litt finere enn filterkaffe)
Vannkoker
Vekt og tidtaker (anbefales for presisjon)
Kopp
Fremgangsmåte (Standard metode):
1. Klargjør filteret:
Sett et papirfilter i filterholderen og skru det fast i bunnen av AeroPress-kammeret.
Skyll filteret med litt varmt vann for å fjerne papirsmak og varme opp kammeret. Tøm ut skyllevannet.
2. Mål opp og tilsett kaffe:
Plasser AeroPressen direkte på toppen av koppen du skal drikke fra.
Bruk den medfølgende trakten for å enkelt helle i kaffen. En vanlig dose er 15 til 18 gram kaffe.
3. Tilsett varmt vann:
Kok opp vann. La det avkjøles litt til ideell temperatur (ca. 80°C for mørkbrent kaffe, 90°C for lysere brent kaffe).
Hell vann over kaffen. Forholdet er typisk 1:15 (f.eks. 225g vann til 15g kaffe).
4. Rør og la trekke:
Rør kaffen og vannet godt i ca. 10 sekunder med den medfølgende rørespaden.
La kaffen trekke i totalt 1 til 1,5 minutter (avhengig av ønsket styrke og malingsgrad).
5. Press og server:
Sett stempelet forsiktig inn i toppen av kammeret.
Press stempelet rolig og jevnt ned. Det skal ta omtrent 20 til 30 sekunder å presse ferdig.
Stopp å presse når du hører en svak "hiss"-lyd, da har du presset ut all kaffen og litt luft.
6. Rengjør umiddelbart:
Skru av filterholderen over en søppelkasse eller kompost.
Press stempelet helt gjennom kammeret for å skyte ut den kompakte "kaffe-pucken" og filteret.
Skyll av AeroPressen – den er utrolig enkel og rask å rengjøre.
