Espressomaskin

Hjemmebrygging med espressomaskin innebærer presisjon i flere trinn for å oppnå den intense smaken og fine cremaen som kjennetegner espresso. 

Utstyr du trenger:

  • Espressomaskin

  • Kaffekvern (viktig for ferske bønner og riktig malingsgrad)

  • Portafilter og filterkurv

  • Tamper (kaffepresse)

  • Vekt (helst digital for nøyaktighet)

  • Små espressokopper

Fremgangsmåte:

1. Varm opp maskinen:

  • Slå på maskinen i god tid (gjerne 10-15 minutter) slik at hele systemet, inkludert gruppehodet og portafilteret, er gjennomvarmt.

  • Kjør litt varmt vann gjennom gruppehodet før brygging for å stabilisere temperaturen og rengjøre.

2. Mål opp og kvern kaffen:

  • Bruk ferske kaffebønner og kvern dem rett før brygging. Malingsgraden skal være fin.

  • En vanlig dose for en dobbel espresso er rundt 17-20 gram kaffe. Bruk en vekt for nøyaktighet.

3. Klargjør portafilteret:

  • Fordel den finmalte kaffen jevnt i filterkurven i portafilteret.

  • Bruk en tamper for å presse kaffen jevnt og fast sammen. Dette skaper motstand for vannet, som er avgjørende for riktig ekstraksjon.

4. Brygg espressoen:

  • Sett portafilteret inn i gruppehodet og lås det fast.

  • Start bryggingen umiddelbart.

  • En god espresso brygges under høyt trykk (vanligvis 8-9 bar) og skal renne ut i løpet av 25-30 sekunder.

  • Mål gjerne mengden ferdig espresso: En dobbel espresso skal være omtrent 50 mL (eller ca. det dobbelte av kaffens vekt i gram, altså rundt 36-40 gram ferdig drikke).

5. Server og rengjør:

  • Rør gjerne i den ferdige espressoen for å blande cremaen med kaffen for en balansert smak.

  • Server umiddelbart.

  • Ta ut portafilteret og bank ut kaffegruten. Kjør litt mer vann gjennom gruppehodet for å fjerne rester og holde maskinen ren for neste brygg. Regelmessig rengjøring er avgjørende for maskinens levetid og kaffekvalitet.