Espressomaskin
Hjemmebrygging med espressomaskin innebærer presisjon i flere trinn for å oppnå den intense smaken og fine cremaen som kjennetegner espresso.
Utstyr du trenger:
Espressomaskin
Kaffekvern (viktig for ferske bønner og riktig malingsgrad)
Portafilter og filterkurv
Tamper (kaffepresse)
Vekt (helst digital for nøyaktighet)
Små espressokopper
Fremgangsmåte:
1. Varm opp maskinen:
Slå på maskinen i god tid (gjerne 10-15 minutter) slik at hele systemet, inkludert gruppehodet og portafilteret, er gjennomvarmt.
Kjør litt varmt vann gjennom gruppehodet før brygging for å stabilisere temperaturen og rengjøre.
2. Mål opp og kvern kaffen:
Bruk ferske kaffebønner og kvern dem rett før brygging. Malingsgraden skal være fin.
En vanlig dose for en dobbel espresso er rundt 17-20 gram kaffe. Bruk en vekt for nøyaktighet.
3. Klargjør portafilteret:
Fordel den finmalte kaffen jevnt i filterkurven i portafilteret.
Bruk en tamper for å presse kaffen jevnt og fast sammen. Dette skaper motstand for vannet, som er avgjørende for riktig ekstraksjon.
4. Brygg espressoen:
Sett portafilteret inn i gruppehodet og lås det fast.
Start bryggingen umiddelbart.
En god espresso brygges under høyt trykk (vanligvis 8-9 bar) og skal renne ut i løpet av 25-30 sekunder.
Mål gjerne mengden ferdig espresso: En dobbel espresso skal være omtrent 50 mL (eller ca. det dobbelte av kaffens vekt i gram, altså rundt 36-40 gram ferdig drikke).
5. Server og rengjør:
Rør gjerne i den ferdige espressoen for å blande cremaen med kaffen for en balansert smak.
Server umiddelbart.
Ta ut portafilteret og bank ut kaffegruten. Kjør litt mer vann gjennom gruppehodet for å fjerne rester og holde maskinen ren for neste brygg. Regelmessig rengjøring er avgjørende for maskinens levetid og kaffekvalitet.
