HJEMMELAGET PÅLEGG TIL 17.MAI FROKOSTEN

Har du tid og lyst kan du enkelt lage deilige smørbrød med hjemmelaget pålegg til 17.mai bordet. I tillegg til mange ulike pålegg synes vi det er godt å ha ulike brød å velge i. Velger du for eksempel fløyelsmyk frøloff, grovt landhvetebrød av lokalt urkorn og solsikkebrød med masse frø, får du en god variasjon på bordet. Baguetten er også fin, med de små skivene får du smakt på mye forskjellig pålegg. Vår matansvarlige Mikaela deler her hennes oppskrift på hjemmelaget eggesalat, remulade, syltagurk og potetsalat.

EGGESALAT:

En klassiker til 17.mai frokosten er eggerøre. Det er for noen en enkel rett, men det er også mange som sliter med å få den passe bløt men ikke for rå, eller for tørr og grå. Jeg pleier å lage en eggesalat. Den kan man godt lage dagen i forveien, noe som gir deg bedre tid til å nyte dagen. Den blir saftig og god og passer godt til spekemat eller røkt laks.

Ingredienser: (4 pers)

6 kokte egg

3 ss majones

3 ss gressløk

1 ss grov sennep

Fremgangsmåte:

  • Kutt opp eggene i biter og bland sammen med resten av ingrediensene.

  • Smak til med salt og pepper.

REMULADE:

En tykk og smakfull remulade er noe av det beste jeg vet. Den er enkel å lage og har masse smak. Remulade passer til både kjøtt og fisk, som pålegg på lunsjbordet eller til ettermiddagens grillmat.

Ingredienser:

1/2 sjalottløk

30 g kapers

2 dl majones

50 g syltet agurk

20 g persille

1/2 ss sitronsaft

Fremgangsmåte:

  • Skjær opp ingredienene i små biter.

  • Rør inn ca 2 dl majones.

  • Smak til med litt sitronsaft, salt og pepper.

SYLTEAGURK

Sylteagurken synes vi er spesielt god sammen med rugbrød. Sylteagurk i skiver er jo et ypperlig tilbehør og løfter smaken til rugbrød med alt fra leverpostei, vegetar/vegansk postei, til paté og salami. Også synes vi det smaker ekstra friskt og godt når vi lager det selv.

Ingredienser:

1 kg slangeagurk

Lake:

3 dl vann

3,5 dl hvit eddik

3 dl sukker

3 ts salt

Krydder:

1 chilli

1/2 bunt dill

ca 2 hvitløksfedd

1 flat ss sennepsfrø

1 flat ss sort pepper

Fremgangsmåte:

  • Kok opp alt til lagen slik at sukkeret løser seg opp. Kjøl laken ned.

  • Slangeagurken kuttes i skiver på ca. 1,5 cm

  • Legg agurk lagvis med krydder på glass, hell laken over. Sett på lokk og la stå kjølig noen dager.

POTETSALAT:

Server denne deilige potetsalaten på brødskiven sammen med spekemat, røkt laks eller uten noe mer som et vegetaralternativ.

Ingredienser:

5 store poteter

1 dl créme fraiche

1 dl majones

1 ss dijon sennep

1/2 ss eplesidereddik

1 ss kapers

2 finkuttede sjalottløk

1 neve kuttet purre

1 neve kuttet dill

Salt og pepper

Fremgangsmåte:

  • Potetene kokes opp og kjøles ned før de kuttes i terninger. Bruk gjerne gulløye-potet, da de gir en rund og litt søtere smak.

  • Bland sammen de øvrige ingrediensene godt i en stor skål

  • Bland inn potetene

  • Smak til med salt og pepper

IMG_7778.JPG
IMG_7741.JPG