ÅPENT BAKERI'S VANILJEKREM

Denne oppskriften kan brukes både til vaniljekrem og vaniljesaus. Skal du ha saus går du bare ned til halvparten av maizenamengden. Og tar du bort vaniljestangen fra oppskriften, har du eggekrem. Med få ingredienser kan du få til mye, med andre ord! Vår hjemmelagde vaniljekrem bruker til fyll i skolebrødene og wienerbrødene våre, og noen ganger som ingrendiens i andre fyllinger og masser. Den er også en god følgesvenn til fersk frukt og bær!

For å få kremen til å se bra ut på skolebrødene lager vi en grop i deigemnene etter at de har hevet litt og vi har pisket opp kremen igjen etter nedkjøling. Så bruker vi en sprøytepose og porsjonerer ut kremen på hvert skolebrød, før neste runde med heving og så steking. For de som skal lage dette hjemme og som ikke har sprøytepose, kan man bruke en plastpose (type sånn man bruker til å lagre mat i) og klippe av det ene hjørnet og sprøyte på kremen.

Ingredienser:

250 g Fløte

250 g H-melk

75 g sukker

½ stk. Vaniljestang


1 stk. Helt egg

2 stk. eggeplomme

30 g Maizena


Fremgangsmåte:

1) Vei opp fløte, melk og sukker i en kjele. Del vaniljestangen på midten, skrap ut frøene inni og putt frø og stang opp i melkeblandingen.

2) Varm melkeblandingen opp til kokepunktet men ikke sett kokeplaten på fullt. Da er det lett for at det brenner seg i bunn. Så ta det forsiktig.

3) Mens melkeblandingen varmes måler du opp egg, eggeplommer og maizena i en stor bolle og visper dette godt sammen. Bollen må være litt større enn man først tenker fordi den varme melken skal opp i eggeblandingen når den har nådd kokepunktet. Grunnen til at melken skal opp i eggeblandingen og ikke omvendt er at da har du kontroll temperaturen og du slipper å få klumper i kremen.

4) Når melkeblandingen er kommet opp til kokepunktet, tar du den av platen og heller den opp i eggeblandingen under omrøring med en visp. Kremen skal nå være ferdig. Om kremen nå mot formodning ikke er tykk nok kan du helle den tilbake i kjelen og varme den videre og sette konsistensen på kremen til den tykkelsen du ønsker. Om du ønsker å få kremen ordentlig glatt og fin kan du passere den gjennom en sikt mens den er varm.

5) Når kremen er ferdig settes den til avkjøling i kjøleskapet. Dekk til med klingfilm og legg klingfilmen helt ned på kremen. Da slipper du å få snerk på den. Når kremen er kald og du skal bruke den kan det være lurt å vispe den glatt med en visp.

Tips! Om du har dårlig tid og trenger avkjølt krem fort kan du istedenfor å avkjøle kremen i en bolle i kjøleskapet, helle den ut på et bakepapir på en bakeplate og dekke til med klingfilm. På den måten får kremen større overflate og som følge av dette vil kremen bli fortere kald. Dette er et godt bevart bakertriks i en travel hverdag.


IMG_1159.jpeg