BETASUPPE

I anledning 100 årsdagen til Tranen har vi satt betasuppe på menyen noen dager, en rett som stod på menyen da Tranen åpnet i 1921. Vi synes betasuppe smaker like godt den dag i dag! Den finnes i ulike lokale variasjoner, men fellesnevneren er at den består av ulike biter grønnsaker, kjøtt og god kraft. Knoker ble ofte brukt for god utnyttelse av dyret. Dette er en perfekt høstrett som både har mye smak og varme i seg!

4 porsjoner

Ingredienser:

Én røkt svineknoke

Én gul løk

200 g sellerirot

200 g kålrabi

1/2 purre

3 gulrøtte

6 poteter

2 laurbærblad og en ts hele pepperkorn


Fremgangsmåte:

  • Skjær opp alle grønnsaker i terninger.

  • Alt avskjær vaskes og brukes i kraften når du skal koke opp svineknoken.

  • Kok svineknoken med vann som dekker den, ha i alt avskjæret og la koke på svak varme i ca 11/2 -2 timer.

  • Skum av kraften underveis ved å fjerne øverste lag med fett.

  • Når svineknoken løsner fra beinet, tar du den ut av kraften og river av alt kjøtt og fett.

  • Sett på en ny kjele og fres opp løken, ha på kraften fra svineknoken og laurbærblad og kok opp.

  • Ha i sellerirot, gulrot og kålrabi, kok i 3 minutter før du har i den kuttede poteteten. Når poteten er ferdigkokt, har du i purre.

  • Smak til med salt og pepper.

La hvile under lokk i noen minutter og serverer sammen med godt brød.