HVORDAN BAKE ET SURDEIGSBRØD?

Nå kan du endelig begynne å bake med surdeigen din! Er du klar for å bli klissete på hendene? Nå skal du lære hvordan du kan bake surdeigsbrød for hånd, uten eltemaskin. Da kan det være lurt å ha en stor bakk å bake i, for eksempel en sånn som man kjøper pinnekjøtt i til jul.

Denne oppskriften gir ca.4 brød og er kanskje litt stor til hjemmebakst men du kan bruke en hvilken som helst brødoppskrift. Istedet for gjær tilsetter du ca.10-20% surdeig på melmengden i oppskriften.

Du trenger:

2 kg hvetemel

1,4 l vann

40 g salt

100 g surdeig (5% surdeig)

Bakes på 240 g i 30-40 min med over og undervarme

Dag 1

Etter å ha blandet sammen ingredienene lar du deigen hvile i romtemperatur i en time. Den vil fortsatt være litt kornete, men etter en time skal du vende den. Da vil du se at den blir glattere og glattere. La den hvile en time til. Etter det skal du vende den en gang til. Etter det lar du den stå kjølig til imorgen.

Dag 2

I dag skal det endelig bakes i ovnen! Du vil se bobler i deigen men ikke forvent at den vil heve på samme måte som en gjærdeig. Nå skal du slå opp brødene og la de stå i ca. 1,5 t før de skal snittes og så settes inn i ovnen. Vi anbefaler at du bruker en mellomstor sparkelspade når du skal dele og forme brødene, og hevekurver. Om du ikke har hevekurv så vil vi selge disse på Maria-dagen hos oss 14.mai!

Følg videoene under for fremgangsmåte på hvordan bake et surdeigsbrød!